Chocoladevergiftiging

05december2007
Cacao bevat een aantal stoffen die een giftige werking kunnen hebben bij huisdieren. Voor honden is chocola snel giftig, omdat de hond bepaalde stoffen (theobromine en cafeïne) minder snel kan afbreken en uitscheiden dan de mens.
Deze stoffen werken op het hart en de spieren. De hond kan dus veel minder chocolade verdragen dan het baasje kan. Chocolade is geen voedingsmiddel voor honden, geef het ze dus ook niet. Ook katten kunnen niet tegen de stoffen in chocolade maar katten eten niet zo snel uit zichzelf chocola.

Zoals bij alle schadelijke stoffen hangt het effect af van de dosis die een dier binnen krijgt. In het geval van chocolade is er vrijwel geen probleem met witte chocola, dit bevat namelijk vrijwel geen cacao.
Voor melk chocolade geldt: meer dan 30 gram per kg hond/kat kan problemen veroorzaken.
Voor pure chocolade geldt: meer dan 15 gram per kg hond /kat kan problemen veroorzaken.
Een ‘schoenlettertje’weegt 65 gram!

De verschijnselen van chocoladevergiftiging zijn: rusteloosheid, nervositeit, misselijkheid, trillen, braken, veel drinken en diarree. Dit kan verergeren tot hyperactiviteit, hoge hartfrequentie, koorts en stuiptrekkingen. Het kan zelfs tot coma en de dood leiden.

Wanneer een dier chocolade heeft gegeten moet het zo snel mogelijk braken. Geef een eetlepel keukenzout in de bek en laat het de hond doorslikken. Braken moet binnen 5 minuten gebeuren. Als dit niet lukt, waarschuw dat uw dierenarts.

Op sites van dierenartsen staat vaak ook informatie over chocoladevergiftiging en over hoe te handelen.