Rode vari's in Friesland

19december2007
Bron: frieslandzoo.nl
Aqua Zoo Friesland is een nieuwe diersoort rijker: de rode vari. Drie vrouwtjes (afkomstig van de Kanaaleilanden en een dierentuin in Duitsland) gaan de ringstaartmaki's op het lemureneiland gezelschap houden.
De drie rode vari's hebben eerst in het binnenverblijf enkele dagen aan de nieuwe omgeving, aan elkaar en aan de verzorgers kunnen wennen. Toen mochten ze ook het eiland gaan verkennen.
Daarna mochten de ringstaartmaki's en de rode vari's met elkaar kennismaken, dit ook weer in het binnenverblijf. Als deze kennismaking goed verloopt kunnen de halfapen samen het eiland bewonen. Op dit eiland kunnen de dieren zich vrij tussen de bezoekers bewegen. De bezoeker kunnen via een brug het eiland bereiken en zich daar op Madagaskar wanen.

De rode vari is een halfaap die van oorsprong alleen op Madagaskar voorkomt, net zoals de ringstaartmaki. Op de Rode Lijst van het IUCN staan rode vari's als 'met uitsterven bedreigd'. Voor rode vari's is binnen de Europese dierentuinen een fokprogramma opgestart EEP). Rode vari's zijn goed vertegenwoordigd in dierentuinen. Herintroductie van rode vari's naar Madagaskar is nog niet mogelijk omdat het leefgebied van de halfapen op Madagaskar in hoog tempo wordt vernietigd. Afgelopen jaar is in de Europese dierentuinen actie gevoerd ter bescherming van het leefgebied van deze diersoorten. Met deze campagne is ruim € 450.000 opgehaald waarmee twintig natuurbehoudprojecten op Madagaskar kunnen worden gefinancierd.