Lentevuurspin

09januari2008
Bron: natuurmonumenten.nl
Een van de opvallendste spinnen in Nederlands is de lentevuurspin. De mannetjes hebben een oranjerood achterlijf met zwarte stippen en zwarte poten met witte haarringen.
De spin is ongeveer een centimeter groot. De spin leeft in een zelfgemaakte schacht ondergronds. Het vrouwtje komt hier zo goed als nooit uit en wordt dus ook bijna nooit gezien. De opvallende mannetjes gaan in het voorjaar zwerven om een vrouwtje te vinden. De spinnen eten o.a. kevers, duizendpoten, mieren en andere spinnen.

De lentevuurspin is zeer zeldzaam in Nederland. De soort komt vrijwel uitsluitend voor op de zuidelijke Veluwe. Ook in Noord-Limburg zijn enkele waarnemingen gedaan.
Natuurmonumenten gaat in natuurgebied Planken Wambuis heide plaggen om het leefgebied van deze zeldzame lentevuurspin te verbeteren. Om in het voorjaar op te warmen heeft de spin open zand nodig. Enkele zandhellingen in een voormalig stuifzandgebiedje, de Kelderbergen, worden weer open gemaakt. In de afgelopen jaren zijn al jonge dennen verwijderd. Nu worden de voormalige zandhellingen op het zuiden geplagd. Hierdoor ontstaan er droge, warme plekken. Naast de lentevuurspin profiteren ook soorten als zandhagedis, graafbijen, graafwespen en zandloopkevers hiervan.