Schildpadden aan de wilde kust

09januari2008
Bron: metronieuws.nl
Ontdekkingsreizigers die voor het eerst de kustlijn van Suriname zagen noemden het 'de Wilde Kust'. Het is slechts een smalle strook land met daarachter het tropische regenwoud.
Nu wordt het strand van Matapica het schildpaddenstrand genoemd. In het seizoen komen duizenden schildpadden het strand op om daar hun eieren te leggen. Toeristen kunnen op de stranden overnachten om dit de zien. Er worden jaarlijks zo’n achtduizend nesten gemaakt ….en bedreigd.
Want hoewel het stropen van nesten in Suriname sinds 2002 officieel verboden is, worden naar schatting 40 procent van de nesten leeggeroofd door stropers.
Medewerkers van Stichting Natuurbehoud Suriname patrouilleren gedurende het hele seizoen op de stranden, maar het strand is lang en er zijn niet genoeg mensen. In buurland Frans Guyana zijn de eieren echte delicatessen waar veel geld voor betaald wordt en stropers blijven de nesten leeghalen. Met hulp van vrijwilligers probeert de Stichting Natuurbehoud Suriname de dieren te beschermen.
De lederschildpad (leatherback of in het Surinaams aitkanti) is een van de soorten die in Suriname haar eieren legt. Deze schildpad is (na de krokodil) het grootste reptiel ter wereld en kan wel twee meter lang worden en een gewicht van 500 kilo bereiken.