Papegaaienpraat

09januari2008
Bron: trouw.nl
De bekendste kreten van papegaaien zijn 'lorre' en 'koppie-krauw'. Maar papegaaien kunnen alle menselijke spraak imiteren. In het woordenboek betekent papegaaien onnadenkend napraten.
Dat doet de vogels niet echt recht. Na een flinke training begrijpen ze prima wat ze zeggen. De beroemde grijze roodstaartpapegaai Alex heeft dat wel bewezen. Hij kon tot zes tellen, kon kleuren en vormen benoemen en kende zo’n 150 woorden. Hij kon de woorden niet alleen zeggen, maar begreep ze ook.

Papegaaien imiteren in het wild voornamelijk groepsgenoten, bijvoorbeeld hun partner. Een papegaai tussen de mensen beschouwt die als groepsgenoten en gaat dus mensen imiteren. Het klankorgaan van de papegaai heeft een groot bereik. Hierdoor kunnen papegaaien ook de lage tonen van de mensenstem nadoen.
Niet alleen papegaaien kunnen wat leren: ook kolibries en zangvogels zoals mezen, merels en kraaien leren wijsjes aan. Meestal leren ze dit van soortgenoten. Spreeuwen en prieelvogels apen echt allen na, net als papegaaien. Zij kunnen ook mobieltjes, brommers en kettingzagen imiteren.
De reden voor imitatie bij zangvogels is overigens heel anders dan die bij papegaaien. Hoe meer noten een mannetje kan zingen, des te beter hij scoort bij de vrouwtjes.