Jonge Verpleegsterhaaien

06februari2008
Bron: artis.nl
In het Aquarium van Artis zijn sinds kort twee jonge Kleine Verpleegsterhaaien te zien. De jonge haaien zijn ruim een jaar geleden uit het ei gekomen en zijn nu groot genoeg om in het grote aquarium geplaatst te worden.
De jongen komen voort uit eigen kweek. Artis is er als eerste aquarium ter wereld in geslaagd deze haaiensoort te kweken. De Kleine Verpleegsterhaai is zelden in aquaria te zien. Over de levenswijze en over de voortplanting van deze dieren is weinig bekend. Zo werd er van uit gegaan dat de Kleine Verpleegsterhaai levendbarend is. Het was dus nogal een verrassing dat er eieren gelegd werden. De verwachting is dat de kweek van de jonge haaien een schat aan informatie gaat opleveren.
Er zijn in totaal vier haaien geboren. De moeder van dit viertal is afkomstig uit het SeaLife Centre in Helsinki, Finland. Twee van de vier jonge haaitjes verhuizen weer naar Finland, de andere twee blijven voorlopig in Artis.

Er zijn drie soorten Verpleegsterhaaien, die alledrie bedreigd zijn. De grootste soort kan ruim vier meter groot worden en over de honderd kilo wegen. De Kleine Verpleegsterhaai (Pseudoginglymostoma brevicaudatum), die in Artis gehouden wordt, wordt niet langer dan 75 centimeter. Deze laatste soort komt voor in de Indische Oceaan, bij Oost Afrika.

Artis heeft al eerder bewezen succesvol te zijn met de kweek van haaien: in 2000 met Stierkophaaien en daarvoor ook al met Bruine Grondhaaien.