Nieuw zoogdier ontdekt

20februari2008
Bron: California Academy of Sciences
In Tanzania is een nieuw zoogdier ontdekt. Het dier is zo groot als een kat en lijkt op een grote spitsmuis. Het is oranje-bruin van kleur, heeft lange dunne pootjes en een lange, flexibele snuit.
De Rhynchocyon udzungwensis, zoals het dier is genoemd, wordt ook wel beschreven als een kruising tussen een miniatuur antilope en een kleine miereneter. Het dier is niet verwant aan de spitsmuis maar aan een grotere groep Afrikaanse zoogdieren zoals de olifanten, zeekoeien en aardvarkens. Deze dieren hebben een gemeenschappelijke voorouder.
Het dier is in 2005 al voor het eerst gezien op foto’s. In 2006 zijn er bij een wetenschappelijke expeditie enkele dieren gevangen in vallen en onderzocht en geprepareerd. Daaruit bleek het echt om een nieuwe diersoort te gaan. Begin 2008 is de ontdekking wereldnieuws geworden door het uitkomen van wetenschappelijke publicaties.
De dieren leven in het Udzungwa gebergte in Tanzania, boven hoogtes van 1000 meter. Er zijn nog drie andere nauw verwante Rhynchocyon soorten die ook in Oost Afrika voorkomen, maar in andere gebieden. De R. udzungwensis is de grootste van de vier. Het dieet van de R. udzungwensis is onbekend maar zijn soortgenoten eten ongewervelden als regenwormen, spinnen en kevers.