Webcam gericht op kadavers en aaseters

04maart2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
In de Ooijpolder liggen sinds kort de kadavers van reeën onder de webcam. Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling willen zo het publiek vertrouwd maken met dode dieren in de natuur en het afbraakproces dat daarbij hoort.
De kadavers die onder de webcam gelegd worden zijn van dieren die in het verkeer omgekomen zijn. De camera filmt hoe in een paar weken tijd de kadavers ´opgeruimd´ worden door aaseters als vossen, steenmarters, kraaien en eksters. De beelden zijn te volgen via een website. Nederlanders zijn niet gewend aan dode dieren in de natuur, terwijl dat toch een volstrekt natuurlijk verschijnsel is. Kadavers bevatten belangrijke bouwstoffen voor aaseters, schimmels en bacteriën.
De kadavers zijn toegankelijk voor publiek. Er is geen gevaar voor verspreiding van ziekten omdat het om gezonde dieren gaat die in het verkeer gedood zijn. Er wordt wel aangeraden om de kadavers niet aan te raken.
Een woordvoerder van ARK Natuurontwikkeling hoopt dat dode dieren vaker in de natuur achtergelaten worden voor aaseters. Dit zou de kans vergroten dat gieren en zeearenden weer naar Nederland terugkeren.
Kijk ook via de webcam...