Juiste voeding voor ouder huisdier

19maart2008
Bron: AllAboutFeed.net
Net zoals bij mensen kunnen huisdieren wanneer ze ouder worden last krijgen van artritis, slechter horen en zien, en verminderde smaak en reukvermogen. Ook kunnen de dieren diverse aandoeningen krijgen zoals ...
nier problemen en obesitas en zelfs Altzheimer-achtige aandoeningen. Door juiste voeding kunnen dergelijke leeftijdsgerelateerde klachten vertraagd of verminderd worden.

Wanneer dieren ouder worden hebben ze voer nodig dat:
 • Minder vet bevat: ze bewegen minder

 • Minder calorieën bevat: mogelijk zijn ze te zwaar

 • Veel vezels bevat: dit stimuleert de darmwerking

 • Een laag fosfor gehalte bevat: dit verkleint de kans op nier problemen

 • Goed verteerbaar is: ze moeten met minder eetlust toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgen

 • Een laag natrium gehalte heeft: dit verkleint de kans op hartproblemen

 • Veel anti-oxidanten bevat: dit stimuleert het immuunsysteem


 • Steeds meer diervoeding fabrikanten maken specifiek voer voor honden en katten in verschillende levensfases. En dus wordt er ook voer gemaakt speciaal voor de oudere hond en kat. Veel oudere dieren verliezen hun eetlust en daarnaast verandert de samenstelling van het lichaam (verhouding spier- en vetweefsel). Voor oudere dieren is geconcentreerd voer met een aantrekkelijke geur en smaak belangrijk.
  Dieren worden, net als mensen, zwaarder wanneer ze ouder worden. Overgewicht is niet goed voor de spieren, gewrichten en organen. Honden die beperkt gevoerd worden leven over het algemeen langer zonder gezondheidsproblemen en krijgen pas op latere leeftijd, minder ernstige ouderdomsverschijnselen dan honden die overvoerd worden.
  Nierproblemen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij oudere katten en zijn op één na de belangrijkste doodsoorzaak bij honden. Problemen met de nieren worden vaak niet opgemerkt: pas wanneer de nieren meer dan driekwart van hun functie verloren zijn wordt dit opgemerkt. Om deze reden is het zinnig dat oudere huisdieren regelmatig door een dierenarts gecontroleerd worden. Juiste voeding van een huisdier kan problemen met de nieren voorkomen.