Okapi baby in Blijdorp

19maart2008
Bron: rotterdamzoo.nl
In Diergaarde Blijdorp is op 6 maart een gezonde okapi geboren. Dit is de 40e okapi baby in de dierentuin sinds de eerste okapi in 1960 in Blijdorp kwam. Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland waar okapi's te zien zijn.
Het kalfje is waarschijnlijk een vrouwtje. Dat zou een enorme aanwinst betekenen voor het Europese fokprogramma van de okapi. Kamina is de moeder van de okapi baby. Zij is zelf tien jaar geleden geboren in Blijdorp. De vader heet Tom, hij heeft al voor meer nageslacht gezorgd.
Okapi’s vallen op door hun zebra-strepen op hun billen en poten. Toch zijn okapi’s niet verwant aan zebra’s maar aan giraffen. Ze hebben ook een lange hals (weliswaar niet zo lang als de giraf) en net zo’n lange tong als de giraf. Met deze lange, flexibele, blauwe tong worden blaadjes en twijgen van de bomen geplukt.

Er leven maar weinig okapi’s in dierentuinen dus een geboorte is altijd weer bijzonder. Ook in het wild zijn okapi’s zeldzaam. Alleen in een klein gebied in de Kongo leven de dieren in het wild. Deze regio is politiek instabiel dus het is niet bekend hoeveel dieren er nog in het wild leven.