Zeldzame neushoornvogel in Avifauna

19maart2008
Bron: avifauna.nl
Vogelpark Avifauna heeft sinds kort twee paartjes van een bijzondere vogel: de Visayan Tariktik neushoornvogel. Behalve Avifauna is er nog maar één dierentuin op de wereld waar deze zeldzame vogel te zien is (Chester Zoo in Engeland, ook twee paartjes).
De kinderdirekteur van Avifauna gaf het officiële startsein voor het fokprogramma van deze vogels. Hij deed dit door een nestblok in hun verblijf te plaatsen.
De Tariktik neushoornvogel (Penelopides panini panini) is één van de kleinste neushoornvogelsoorten. Ze komen voor op de Filippijnse eilandengroep Visayas. In het wild leven nog minder dan 500 paartjes (door ontbossing en jacht) en de vogel heeft dan ook de status “zeer ernstig bedreigd”. Een natuurbeschermingsproject op de Filippijnen wordt door Avifauna ondersteund met geld en advies. In beslag genomen vogels worden in samenwerking met de Filippijnse overheid in Avifauna opgevangen en gefokt. Uiteindelijk moeten deze dieren weer in de natuur uitgezet worden om zo de populatie weer uit te breiden.

Vogelpark Avifauna staat bekend om de succesvolle fokprogramma’s met neushoornvogels.