Nieuw oerwoud in Burgers

02april2008
Bron: burgerszoo.nl
Vanaf voorjaar 2008 is er in Burgers' Zoo een heel nieuw dierenproject te zien: Burgers' Rimba. Dit Maleise tropische regenwoud ter grootte van twee hectare is vanaf Pasen te bezoeken.
De tijgers zijn dan nog niet te zien. De officiële opening vindt in mei plaats.
Burgers’ Rimba is niet overdekt. Dieren die gevoelig zijn voor kou kunnen in de winter in ruime binnenverblijven worden bekeken. De beplanting van het gebied is vrijwel geheel nieuw ontworpen. Deze beplanting is zeer recent aangeplant en moet in de loop der jaren uitgroeien tot een exotisch bos. De bomen en planten moeten lijken op die uit een tropisch regenwoud maar moeten wel tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Er zijn bamboes, winterharde bananen en palmen maar ook varens en lianen dragen bij aan de sfeer van een echte ‘rimba’.

In de Rimba zijn natuurlijk ook allerlei dieren te zien. Zo zijn daar Maleise beren, ook wel honingberen genoemd, die hun verblijf delen met de binturongs (beermarters). De beren zijn actief en zeer behendige klimmers. In het wild zoeken ze honing (met hun tong) en plukken met hun klauwen fruit uit de bomen.
Op een vlakte leven bantengs (Aziatische runderen), muntjaks (kleine hertensoort), zwijnsherten en lierherten. In de bomen slingeren siamangs (de grootste gibbonsoort) en aan de voet van deze bomen zijn laponders (apensoort) te zien.
In de boomtoppen in een ander deel van de Rimba zijn ook de apensoorten brillangoeren en goudwanggibbons te zien.
Een deel van de Rimba is onder de grond gevestigd. Netpythons en Salvator-varanen leven in verwarmde verblijven. De varanen kunnen uitgroeien tot wel twee meter lengte.
Het avontuur in de Rimba eindigt oog in oog met een Sumatraanse tijger. Het verblijf is zo opgezet dat deze wel erg dicht bij de bezoekers kan komen!