Meer tijgers in gevangenschap

30april2008
Bron vroegevogels.vara.nl
In gevangenschap leven er vijf tot zeven maal meer tijgers dan in de vrije natuur. Kort geleden is in Current Biology gepubliceerd tijger. Hier wordt ook aangegeven dat de roofdieren in gevangenschap wel kunnen bijdragen aan de wilde populatie.
In de afgelopen honderd jaar is het aantal tijgers in het wild dramatisch afgenomen. Waren er in 1900 nog 100.000 wilde tijgers, nu zijn dat er nog zo’n 3000. Enkele tijgersoorten zijn uitgestorven (de Java-, de Bali- en de Kaspische tijger) en de Zuid Chinese tijger komt alleen nog maar in gevangenschap voor.
Tijgers in gevangenschap (dierentuinen en circussen) doen het daarentegen uitstekend Wereldwijd leven er wel 15.000 tot 20.000 dieren in gevangenschap. Het genetisch materiaal van deze dieren is uitstekend, volgens de onderzoekers. De geteste dieren in gevangenschap hebben een grotere variatie in genetisch materiaal dan hun wilde familieleden. Dit komt waarschijnlijk door de grote populatie, langdurige introductie van nieuw genetisch materiaal en goede fokprogramma’s.