Gelatinepudding voor zeesterren

14mei2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
In Burgers’ Zoo in Arnhem is door de dierverzorgers een gelatinepudding ontwikkeld waarmee doornenkronen gevoerd kunnen worden. Burgers’ gaat als eerste in Nederland deze giftige zeesterren in een aquarium houden.
Doornenkronen (Acanthaster planci) zijn giftige zeesterren die van nature in de Stille Oceaan voorkomen. De natuurlijke vijanden van deze dieren zijn napoleonvissen, grote baarzen en tritonslakken. De napoleonvissen en baarzen worden op grote schaal gevangen voor consumptie, de tritonslakken voor de mooie slakkenhuizen. Hierdoor beginnen de doornenkronen een plaag te worden in de Stille Oceaan. Doornenkronen eten koraalriffen kaal. Door de grote, giftige stekels is het niet eenvoudig om de dieren van een rif af te plukken. Aanraking is overigens niet dodelijk maar wel pijnlijk. Doornenkronen kunnen wel 30 jaar oud worden en een doorsnede van 60 centimeter bereiken.
Vanwege hun vraatzucht worden doornenkronen vrijwel nergens in aquaria gehouden. Bij Burgers’ worden de dieren gehuisvest in een aquarium met, eveneens giftige, koraalduivels. De gelatinepudding die voor de doornenkronen is ontwikkeld moet over dode koraalskeletten uitgesmeerd worden en zo de dieren tot voedsel dienen.
De directie van de dierentuin is blij dat de dieren zo toch gehouden en getoond kunnen worden, want het zijn mooie dieren om te zien.