Weer giraffen baby in Artis

28mei2008
Bron: Artis.nl
Drie maanden geleden werd Niek geboren in Artis. Hij kwam uitgebreid in het nieuws toen zijn moeder Oranya overleed toen Niek 8 weken oud was (en nog gezoogd werd). In eerste instantie wilde Niek niet eten en drinken.
Inmiddels maakt hij het goed. Kort geleden heeft Niek een halfbroertje gekregen, Adam. Op 16 mei werd deze zoon van moeder Iwana en vader Asali geboren. Adam is het eerste jong van Iwana. Iwana is zelf ook in Artis geboren.

De geboorte van een giraf is spectaculair te noemen. Als de moeder haar jong werpt blijft ze rechtop staan. Het veulen maakt een val van meer dan twee meter. Bij een normale geboorte komen eerst de voorpoten naar buiten, al snel gevolgd door het hoofd. Tijdens de val draait het veulen zich zodat het veilig op de zij op de grond. landt. De moeder likt haar veulen schoon en al na een kwartier gaat het jong staan. Al snel volgen de eerste stapjes.
Bij de geboorte weegt een giraffenjong tussen de 50 en 65 kilo en is tussen de 1,70 en 1,90 meter lang. De draagtijd van een giraffe is ongeveer 15 maanden.

Op de site van Artis is een filmpje te bekijken waarop de geboorte van Adam te zien is. Deze opname is een toevalstreffer! De camera was opgehangen om Niek te kunnen volgen, maar moeder Iwana ging er precies onder staan. Girafje Niek volgt de geboorte nauwlettend.

De giraffe is (nog) geen bedreigde diersoort. In sommige gebieden zijn de dieren wel zeldzaam geworden. Er loopt een Europees fokprogramma voor de giraffe.
Bekijk het geboortefilmpje!