Warm eten voor de apen?

11juni2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
Uit studies met chimpansees, gorilla's en orang-oetans blijkt dat ook apen liever gekookt voedsel eten. Het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist berichtte kort geleden over experimenten die tot die conclusie leiden.
Uit die experimenten bleek dat de apen vlees, aardappelen en wortels liever gaar dan rauw eten. Volgens de onderzoekers hadden onze voorouders net als de mensapen een aangeboren voorliefde voor gegaard voedsel. Dit zou er dan op wijzen dat de mens begonnen is met koken zodra hij vuur kon maken en waarschijnlijk per ongeluk ontdekte hoe je eten kunt garen. Dit kan bijvoorbeeld doordat voedsel in het vuur viel.
Antropologen van de Amerikaanse universiteit Harvard hebben het onderzoek uitgevoerd, zij zijn voor de apen gaan koken. Volgens deze onderzoekers speelt de invoering van het koken een centrale rol in de evolutie van de mens. Gekookt voedsel in makkelijker te verteren en de voedingsstoffen zijn makkelijker op te nemen. Dit zou de reden kunnen zijn voor de anatomische veranderingen die zo’n 1,8 miljoen jaar geleden bij de homo erectus hebben plaatsgevonden: de hersenen werden groter en de tanden kleiner.