Voeding en diabetes bij de degoe

09juli2008
Bron: Diseases of small domestic rodents, V.C.G. Richardson
Van nature eten degoe’s takken, twijgen, bast en blad. Het spijsverteringssysteem van de degoe is niet gebouwd op de vertering van suiker en koolhydraten en de dieren kunnen er makkelijk diabetes ontwikkelen.
Door juiste voeding is er veel invloed uit te oefenen op de levensduur van de degoe. Dieren die diabetes ontwikkelen leven niet vaak langer dan vijf jaar.
In verband met deze aanleg voor diabetes is niet verstandig om voer wat suiker bevat te verstrekken of vruchten die fruitsuikers bevatten. Ook voer met een hoog gehalte aan vet of zetmeel moet vermeden worden. Zonnebloempitten, pinda’s en mais moeten vermeden worden omdat de vetten/olie die deze voedingsmiddelen bevatten slecht zijn voor de degoe (de dieren ontwikkelen snel leververvetting).
Het basisvoer moet bestaan uit brok (half caviabrok en half chinchillabrok). Daarnaast moet altijd goede kwaliteit vers hooi beschikbaar zijn. Dit wordt gegeten maar wordt ook gebruikt als nestmateriaal. Ook moet er altijd vers water zijn.
Naast het basisrantsoen kunnen de volgende producten gevoerd worden: paardebloem, bataten (zonder schil) en stukjes groente. Dit mogen overigens geen koolsoorten zijn.