Verhuizing naar Zuid-Afrika

23juli2008
Bron: vier-voeters.nl
Elf grote, wilde, katachtigen zijn kortgeleden met succes van Roemenie naar Zuid-Afrika verhuisd. De dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters organiseerde dit gigantische project. De dieren leven nu in het Lionsrock park in Zuid-Afrika.
Negen leeuwenwelpen, een volwassen leeuw en een jonge tijgerin werden in Roemenie opgehaald en over land naar Frankfurt vervoerd. Daar vandaan zijn ze naar Zuid-Afrika gevlogen en naar het park Lionsrock gebracht. Hier zijn de dieren losgelaten en kunnen nu verder in vrijheid leven. De dieren hebben allemaal een andere achtergrond. De negen leeuwenwelpen (tussen vijf en dertien maanden oud) waren ondervoed en zwak. De dierentuin waar ze gehuisvest waren kon niet langer voor ze zorgen. De organisatie Vier Voeters heeft de zorg voor de jonge leeuwen op zich genomen in ruil voor een verklaring dat de dierentuin niet verder zou fokken met de leeuwen. De volwassen leeuw Jazz was een fotoleeuw toen hij nog een welp was. Toeristen konden met hem op de foto. Jazz werd echter te groot en verdween naar een kooi met onvoldoende beweging en voedsel.
De jonge tijgerin, Aline, woonde in weer een andere dierentuin. Zij en haar broertje ontsnapten uit hun kooi en kwamen terecht in het leeuwenverblijf van die dierentuin. Het broertje werd gedood en Aline raakte zwaargewond. Dierenartsen van Vier Voeters konden haar gelukkig weer oplappen.

Lionsrock is 1250 hectare groot en met deze nieuwe aanwinsten leven er 46 leeuwen, twee tijgers, twee luipaarden en nog vele andere wilde dieren. Het is officieel geopend in februari 2008 en biedt wilde dieren uit slechte omstandigheden in gevangenschap een beter leven in een natuurlijke omgeving. De dieren in Lionsrock kunnen in vrijheid leven en zijn veilig voor menselijke en dierlijke jagers.