Olifanten in gesprek

03september2008
Bron: trouw.nl
Een Duitse biologiestudente doet onderzoek naar de taal van de olifanten. Zij gaat voor haar onderzoek langs bij de olifanten in de dierentuinen van Emmen, Berlijn, Hamburg en Keulen. De verschillen in communicatie tussen …
Afrikaanse en Aziatische olifanten, jonge en oude olifanten, en mannetjes en vrouwtjes hebben vooral haar interesse. Het olifanten gebabbel wordt opgenomen en daarna weer afgespeeld bij andere olifanten. De geluiden worden geanalyseerd en ook de reacties van dieren op de opnames worden bekeken.

Olifanten communiceren met voor de mens hoorbare geluiden maar ook met infrasoon geluid. Dit zijn zeer lage tonen die voor mensen niet maar voor olifanten wel hoorbaar zijn. Met deze geluiden kan over zeer lange afstanden gecommuniceerd worden.

De olifantengroep in Emmen is interessant voor de onderzoekster omdat dit de grootste kudde olifanten in Europa is.
Bij deze olifantengroep viel het op dat Radza, de bul, niet ‘praat’. De zeven vrouwtjes en zes kinderen ‘praten’ juist opmerkelijk veel. De voorlopige conclusie is dat Radza het niet nodig heeft om te communiceren. Er wordt niet aan zijn gezag getwijfeld, hij is de enige man in de groep en 7,2 ton zwaaar. Het vele geklets in de rest van de groep, in vergelijking met andere groepen olifanten, komt waarschijnlijk door het grote aantal jonge olifanten.
De opnames uit Emmen worden ook nog afgespeeld in Keulen. Enkele dieren in Keulen zijn afkomstig uit Emmen. De onderzoekster is benieuwd hoe deze dieren op de geluiden reageren.