Bonobo verhuizing

01oktober2008
Bron: apenheul.nl en planckendael.be
Tussen Dierenpark Planckendael in België en de Apenheul in Apeldoorn vond kort geleden een grote uitruil van bonobo's plaats. Deze uitruil werd gedaan in het kader van het Europese fokprogramma van de bonobo's.
Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin met bonobo’s. In deze groep was echter een grote minderheid aan mannen. In het wild is de verhouding mannen – vrouwen in een groep ongeveer gelijk. In de Apenheul was er slechts één man voor acht vrouwen. En bij bonobo’s zijn de vrouwen de baas, dus deze man had het zwaar. Gelukkig kon er geruild worden met Planckendael. Drie jonge mannetjes zijn samen met hun moeder van Planckendael naar de Apenheul gekomen. Twee vrouwtjes – een moeder en dochter – zijn daarvoor in de plaats naar Planckendael gegaan.
In beide dierenparken krijgen de dieren rustig de tijd om aan de nieuwe omgeving, de verzorgers en dan aan de andere apen te wennen.

Bonobo’s worden, ook wereldwijd, in niet veel dierentuinen gehouden. In zulke kleine populaties bestaat het risico op inteelt. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) volgt de bonobo’s in dierentuinen wereldwijd. In de komende tijd zullen er meer bonobo’s uitgewisseld gaan worden, zowel in Europa als daarbuiten.