Werelddierendag

01oktober2008
Bron: dierenbescherming.nl
In 1929 werd in Wenen op een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren bedacht om 4 oktober uit te roepen tot Werelddierendag. Op die dag wordt de sterfdag van Franciscus van Assisi (4 oktober 1226) herdacht.
Franciscus bekommerde zich om het lot van arme mensen, maar ook om dat van planten en dieren. In 1930 werd dierendag voor het eerst gevierd. In eerste instantie gebeurde dat in Nederland vooral door op die dag na te denken over de relatie tussen mens en dier. Later kwam het verwennen van je huisdier met speciale lekkernijen of met een nieuwe mand of riem in zwang.
De Dierenbescherming zou graag zien dat we de ‘oude’ traditie weer oppakken: een moment van bezinning over de relatie tussen mens en dier. En dat niet alleen voor onze huisdieren, maar juist ook voor de ‘vergeten dieren’. De Dierenbescherming doelt hiermee op de dieren die gegeten worden, verhandeld worden, voor proeven ingezet, bejaagd of verwaarloosd worden. De Dierenbescherming vraagt om de aandacht voor deze ‘vergeten dieren’, onder andere middels posters. Op de site van de Dierenbescherming is hier meer informatie over te vinden.