Witgezicht oeistities in GaiaPark

15oktober2008
Bron: gaiapark.nl, foto Brian Gratwicke
In GaiaPark Kerkrade Zoo zijn vrijwel tegelijkertijd twee tweelingen witgezicht oeistities geboren. Het is de eerste keer dat deze dwergapen zich in GaiaPark voortplanten. Tot afgelopen voorjaar verbleven er alleen vrouwtjes in het park.
De introductie van twee mannetjes uit een andere dierentuin heeft dus succes gehad, want de vrouwtjes moeten al snel na het eerste contact drachtig zijn geworden. De draagtijd is 4.5 maand. De opbouw van de groep begint nu natuurlijker te worden: in het wild leven dwergapen in paartjes of familiegroepen.
Witgezicht oeistities (Callithrix geoffroyi) horen tot de onderfamilie van de klauwapen en die horen weer bij de apen van de nieuwe wereld. Het zijn kleine apen. Een volwassen dier is circa 20 cm groot en 300 gram zwaar. Dwergapen krijgen bijna altijd tweelingen. Deze tweelingen lijken heel klein maar zijn in verhouding juist heel zwaar. Een witgezichtoeistitie tweeling weegt zo’n 45 gram en dat is dus bijna een zesde van het gewicht van de moeder. Na de geboorte komt een groot deel van de zorg op de vader neer, hij draagt de jongen. Alleen voor het zogen gaan de dieren naar de moeder. Door de voedzame melk groeien de jongen snel. Na 3 tot 4 weken beginnen ze met vast voedsel maar ze blijven tot drie maanden gezoogd worden.
Het natuurlijke dieet van de witgezicht oeistities (en andere klauwaapjes) bestaat uit vruchten, bloemen, nectar, plantensappen en insecten, spinnen, slakken, kikkers en hagedissen.
Van nature komen de dieren voor in de tropische regenwouden van het noorden van Zuid-Amerika.

Foto is gemaakt door Brian Gratwicke