Iberische lynxen worden uitgezet

26november2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
Medewerkers van het programma LIFE voor het redden van de Iberische lynx gaan in 2009 een aantal in gevangenschap geboren lynxen in het wild uitzetten. De Iberische lynx wordt gezien als de meest zeldzame katachtige.
Rond 1980 leefden er nog zo’n 1100 dieren in het wild. In 2000 waren er nog maximaal 100 volwassen dieren over. De Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds (WNF) schat nu het aantal volwassen Iberische lynxen in het wild op maximaal 180 dieren waarvan 40 vrouwtjes nog drachtig kunnen worden.
De Iberische lynx wordt ook wel Spaanse lynx of pardellynx genoemd (Lynx pardinus). Het dier lijkt op de Europese lynx maar is kleiner en heeft meer en donkerder vlekken. De kop-romp-lengte is 80-110 cm, de schouderhoogte is 60-70 cm en het dier weegt zo’n 13 kg. De staart is kort met een zwarte punt.
De belangrijkste voedseldieren zijn konijnen maar ook knaagdieren en hazen worden gegeten. De Iberische lynx leeft in open Mediterraan bos en in maquis, zowel in laagland als bergachtige streken, waar veel konijnen leven.
Door de opkomst van de landbouw werd het leefgebied kleiner maar in de bergachtige streken kon de Iberische lynx goed overleven. De komst van myxomatose waardoor een groot deel van de konijnenpopulatie stierf heeft echter geen goed gedaan voor de lynx.
Kleine, van elkaar gescheiden groepen leven nog in het zuiden van Spanje in de bergachtige streken van de Sierra de Andújar en in de natte natuurgebieden van Coto Doñana aan de Atlantische kust.
In de Sierra de Andújar is de situatie voor de lynx de afgelopen jaren iets verbeterd onder meer door een project dat gericht is op het fokken van konijnen in grote omheinde gebieden. De ‘rennen’ hebben een natuurlijke begroeiing en holen waar de konijnen zich kunnen voortplanten.
Het programma LIFE zet zich in Spanje in om uitsterven van de Iberische lynx te voorkomen. Dit jaar zijn er in het wild en in fokcentra bijna zestig Iberische lynxen geboren. Het is de bedoeling dat aan het eind van de zomer van 2009 twee paartjes lynxen samen met enkele jonge dieren uitgezet worden.
De Spaanse regering en de Europese Unie zijn de belangrijkste geldschieters van het project. Ook het WNF is bij het project betrokken.

De foto bij dit artikel is afkomstig van Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico www.lynxexsitu.es