Natte neus ruikt beter

10december2008
Bron: newscientist.com
Het bijzondere reukvermogen van honden (van brokjes tot cocaïne tot geld) hebben zij te danken aan het slijm in hun neus. Dit zorgt voor een voorselectie van de geur waardoor de dieren veel meer geuren kunnen onderscheiden.
Het was al bekend dat honden meer zenuwcellen en reukreceptoren in hun neus hebben dan dat mensen dat hebben. Een team van onderzoekers van Pennsylvania State University heeft nu ontdekt dat een complex netwerk van met slijm beklede buisjes de geuren ‘voor selecteert’ waardoor het eenvoudiger wordt voor het brein om geuren te onderscheiden.
Geurmoleculen moeten eerst door de slijmlaag heen om de reukreceptoren te bereiken. Sommige geurmoleculen worden veel eerder door het slijm geabsorbeerd dan anderen. Verschillende geuren worden op verschillende plaatsen in de neusholte voor het eerst herkend.
De onderzoekers gebruikten MRI scans van hondenneuzen om de route van lucht door de neusholtes te kunnen modelleren.

Tot nu toe was onderzoek naar het reukvermogen vooral gericht op hoe reukreceptoren verschillende moleculen herkennen. Uit dit onderzoek blijkt dat het sorteren van de diverse geurcomponenten voordat ze bij de reukreceptoren belanden ook belangrijk is.