Onverwacht bizonjong

24december2008
Bron: dierenpark-emmen.nl
In Dierenpark Emmen is vorige week een bizon geboren. Deze geboorte was totaal onverwacht. De beide vrouwtjesbizons krijgen wel elk jaar een kalf, maar meestal worden deze vrij snel na elkaar in de zomer geboren.
In juli kwam er wel één bizonkalfje ter wereld maar de tweede liet op zich waxhten. Dit duurde zo lang dat de dierverzorgers ervan uit gingen dat het dit jaar bij één kalf zou blijven. Totaal onverwacht stond vorige week een pasgeboren kalf naast de moeder toen de verzorgers de stal binnen kwamen. Het koekalfje is gezond en heeft een toepasselijke naam gekregen. Waniyetu is indiaans voor winter.

De bizons in Emmen zijn bosbizons (Bison bison athabascae). Dit is een ondersoort van de Noord-Amerikaanse bizon. Hun natuurlijke leefgebied zijn de bossen in Canada en Alaska. Er zijn duidelijke uiterlijke verschillen met de steppe bison (Bison bison bison) die voornamelijk op de steppes van Noord-Amerika voorkomt.
Bosbizons zijn zwaarder, mannetjes kunnen over de 900 kg wegen. De bult boven de schouders is hoger en hoekiger bij de bosbizon. De steppebizon heeft een kleinere en rondere bult. Ook ligt het hoogste punt van de bosbizon voor de voorpoten, terwijl dit bij de steppebizon boven de voorpoten ligt.
Na een draagtijd van 285 dagen wordt er een roodbruin kalf geboren. Dit kalf wordt ongeveer een jaar gezoogd. Met drie jaar zijn de dieren geslachtsrijp.

Zowel de bosbizons als de steppebizons zijn bedreigde diersoorten. Door de jacht waren de dieren vrijwel uitgestorven. Nu worden de dieren beschermd en lopen er projecten om in gevangenschap geboren dieren weer uit te zetten.