Wolven in Nederland

21januari2009
Bron: zoogdiervereniging.nl
Aan het eind van de 19e eeuw zijn de wolven uit Nederland verdwenen maar ze gaan weer terugkeren. En dat zal eerder een kwestie van jaren dan van decennia zijn. Poolse wolven komen via Duitsland al in de buurt van de grenzen van Nederland.
In het laatste nummer van het populair wetenschappelijke tijdschrift Zoogdier van de Zoogdiervereniging is er uitgebreid aandacht voor de wolf. Wolvenkenner Jan van Haaften geeft aan dat wolven en mensen prima samen kunnen leven. Er worden weinig problemen gezien in landen waar de wolven nog steeds voorkomen en mens en dier gewend zijn met elkaar samen te leven. Alleen in landen of gebieden waar de wolf lang weggeweest is, veroorzaakt de wolf veel ophef. De angst voor wolven wordt ook wel het Roodkapje-syndroom genoemd.
Veehouders zijn ook bezorgd om hun dieren. In gebieden waar wolven wel nog leven worden waakhonden ingezet om kuddes schapen en geiten te beschermen. In Roemenië, waar de grootste populatie wolven van Europa te vinden is, hebben de wolven een positieve uitwerking op de populaties van edelherten, reeën en wilde zwijnen. Zieke en oude dieren vallen ten prooi aan de wolven.

De Zoogdiervereniging hoopt dat de eerste wolf die Nederland bezoekt welkom zal zijn. In Duitsland heeft de Duitse Natuurbeschermingsorganisatie NABU het project ‘Welkom Wolf’ gestart. Met name goede voorlichting en het maken van gezamenlijke wildbeheerplannen vergroten de kans op acceptatie van de wolf.
Of een vergelijkbaar project ook in Nederland gestart wordt, wordt uitgezocht door de Zoogdiervereniging. Van Haaften is er stellig over: ‘Angst voor wolven hoef je beslist niet te hebben.’