Kroeskoppelikaan

04februari2009
Bron: rotterdamzoo.nl
Diergaarde Blijdorp heeft een Nederlandse primeur. Hier zijn kort na elkaar twee kroeskoppelikaantjes uit het ei gekomen. De Rotterdamse dierentuin heeft een speciale band met pelikanen.
De eerste pelikaan die ooit in een dierentuin uit het ei kwam deed dat ook in Rotterdam. Dat was in 1872 in de oude Rotterdamsche Diergaarde. In dit geval ging het om een roze pelikaan. Twee roze pelikanen werden ook nog in Rotterdam geboren, in 1878 en in 1899. En toen werden er 110 jaar lang geen pelikanen meer geboren in Rotterdam.
Tot nu toe dus, want eind januari 2009 kropen er twee kroeskoppelikaantjes kort na elkaar uit het ei. De kroeskoppelikanen hebben in de winter ongestoord kunnen broeden. De dieren waren uit het zicht van het publiek gehaald om ze de nodige rust te geven.

De jonge kuikens worden met de hand grootgebracht door verzorgers. Bezoekers kunnen de kuikens zien door een grote ruit in de Rivièrahal. De kuikens zijn nu nog kaal. Ze eten vreselijk veel en groeien ontzettend hard. Het geboortegewicht (105 gram) verdubbelde in een week en binnenkort wordt het gewicht op 2 kilo geschat.
De eerste tien dagen na het uitkomen worden de kuikens in een couveuse verzorgd, daarna gaan ze naar de fokruimte. Na ongeveer drie maanden worden de jonge dieren in de groep met volwassen dieren gebracht.

Kroeskoppelikanen (Pelecanus crispus)zijn sinds 1999 in Blijdorp te zien, in het Amoergebied. Dit is de grootste en meest bedreigde pelikanensoort. In het wild komen kroeskoppelikanen voor in Oost-Europa en in Azië. Blijdorp neemt ook deel in het Europese fokprogramma (EEP) van de kroeskoppelikaan.