Zebravinken gezang

04maart2009
Bron: vroegevogels.vara.nl
Zoals kinderen leren praten, leren jonge zebravinken zingen. De jonge vogels herkennen het liedje van hun vader en gaan dan zelf liedjes maken. Het herkennen van het ouderlijk gezang is te vergelijken met hoe kinderen leren praten.
Dit blijkt uit het promotieonderzoek van cognitiewetenschapper Sharon Gobes (Universiteit Utrecht). Zij onderzocht het geheugen voor zang bij zebravinken. Jonge zebravinken leren om het liedje van hun vader te zingen en slaan deze klanken op in hun geheugen. Deze opgeslagen klanken kunnen gebruikt worden om zelf liedjes te verzinnen. Voor dit ‘componeren’ is echter weer een ander deel van de hersenen nodig.
Het voorzingen door de vader activeert het zanggeheugen en pas dan kunnen ze zelf gaan zingen. Mensen leren op een vergelijkbare manier hun vocale vaardigheden te gebruiken. Eerst moet een kind herinneringen opslaan, pas dan kan het leren praten.

Bij zebravinken zingen overigens alleen de mannetjes. Vrouwtjes communiceren wel met andere zebravinken door middel van diverse contact- en lokroepen. De zang van het mannetje is een baltszang. Deze dient tot stimulatie van het vrouwtje, niet ter markering van het territorium. De baltszang is overigens het hele jaar te horen.