Olifant Annabel

18maart2009
Bron: dierenpark-emmen.nl
Annabel, de oudste olifant van de kudde in Dierenpark Emmen, is op 1 maart overleden. Nadat ze in de droge gracht rond het olifantenverblijf was gevallen kon ze niet meer op haar eigen benen staan. Er is toen besloten Annabel te laten inslapen.
De valpartij had meerdere oorzaken. Een stoeipartij van twee jonge mannetjes gecombineerd met het wat strammere lijf van de 45 jaar oude Annabel zorgde dat ze op haar rug in de gracht belandde. Verzorgers konden de olifant wel in een betere houding helpen maar staan kon ze niet. Ook met behulp van luchtkussens van de brandweer en een hijskraan lukte het niet om de olifant zelfstandig te laten staan. Door deze uitzichtloze situatie werd besloten Annabel in te laten slapen.

Bij de Faculteit Diergeneeskunde werd sectie verricht. Daar bleek dat Annabel leed aan artrose (chronische gewrichtsaandoening) waardoor ze minder makkelijk bewoog en dat er een nekwervel gebroken was waardoor ze deels verlamd was geraakt. De beslissing om haar in te laten slapen is juist gebleken. Hierdoor is verder lijden bespaard gebleven.

Voor de medewerkers van Dierenpark Emmen, voor de vaste bezoekers en voor de overgebleven olifantenkudde in Emmen is dit een enorm verdrietige gebeurtenis. Op de site van Dierenpark Emmen wordt hier ook aandacht aan besteed. Ook is er een lijst opgenomen met FAQ’s; veelgestelde vragen waar het Dierenpark antwoord op geeft.

De foto is gemaakt in Dierenpark Emmen in 2000, maar niet speciaal van Annabel.
Klik hier voor het Annabel dossier