Gebruiksvoorwerpen

18maart2009
Bron: vroegevogels.vara.nl
Het is al langer bekend dat dieren soms voorwerpen gebruiken om aan hun eten te kunnen komen. Stenen, stokjes en stukjes ijzerdraad worden ingezet om iets te kraken of om het eten (insecten, honing) uit kleine gaatjes te prutsen.
Nu is een groep onderzoekers er achter gekomen dat chimpansees, en dan vooral een groep chimpansees uit Congo, niet alleen voorwerpen gebruiken maar deze ook beter en efficiënter maken. Door het uiteinde van een stok te rafelen kunnen er meer termieten mee uit een hoop gehaald worden. De onderzoekers uit Duitsland, Groot-Brittanie en de Democratische Republiek Congo ontdekten dat van de stokken die de apen gebruikt hadden 80 procent aangepast was. Bij chimpansees in het oosten van Afrika wordt deze techniek van het rafelen van stokken niet gezien. Dit duidt erop dat het gedrag aangeleerd is.
De onderzoekers bekeken ook nog of een aangepaste stok echt wel meer termieten opleverde. Met een gerafeld uiteinde werden per keer gemiddeld 5 termieten opgevist terwijl een onbewerkte stok slechts gemiddeld 0,3 termieten opleverde.

De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijft Biology Letters.