Eerste gierenei uitgekomen

15april2009
Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto: Thermos (via Wkiipedia)
Een maand geleden werd in deze nieuwsbrief bericht over de soap die zich afspeelde bij de groep vale gieren in Amersfoort. Het vervolg in deze soap: het eerste gierenei is uitgekomen en het kuiken maakt het goed.
In DierenPark Amersfoort werd al langer geprobeerd om nageslacht van de vale gieren te krijgen maar dat was nog niet naar tevredenheid gelukt. In de groep vale gieren bleek het gedrag van de vogels onderling (overspel, stalken, ruzies en jaloezie) mede oorzaak te zijn van deze matige fokresultaten. Twee eieren zijn daarom uit veiligheidsoverwegingen in een broedmachine uitgebroed. In het nest werd een kalkei gelegd.
Begin april werd in het eerste ei een barst ontdekt en korte tijd later kwam het jong uit. Het jong maakt het goed. Het is de eerste kritieke periode goed doorgekomen. Het jong zit nog veel onder de vleugels van vader of moeder maar eet al goed en laat zich steeds vaker zien. Het tweede ei moet half april uitkomen.

Oorspronkelijke komt de vale gier voor in noordelijk Afika, het Arabisch Schiereiland, Zuidoost-Azië en in zuidelijk Europa (Portugal, Spanje en Frankrijk). Er is een Europees fokprogramma van de vale gier. Ook zijn er uitzetprojecten. De vale gieren in DierenPark Amersfoort zijn dieren uit de opvang die gewond waren geraakt.