Groepssamenstelling bij paarden

29april2009
Bron: levendehave.nl
Een juiste groepssamenstelling (verhouding jonge en volwassen dieren) bij paarden heeft invloed op het gedrag van de jonge paarden in de groep, zo blijkt uit onderzoek wat aan de Universiteit van Rennes in Frankrijk gedaan is.
Volgens de onderzoekers speelt de groepssamenstelling een grote rol bij de ontwikkeling van het sociale gedrag van de jonge dieren. Onder jonge dieren vallen de veulens, de enters (tussen 1 en 2 jaar oud) en de twenters (tussen 2 en 3 jaar oud). Er werden vijf familiegroepen van in het wild levende Przewalskipaarden onderzocht met verschillende samenstellingen. De volwassen/jong ratio’s varieerden van 0.67 (2 volwassen dieren op 3 dieren van jonger dan drie jaar) tot 1.33 (4 volwassen op 3 jonge dieren).
De resultaten waren opvallend. Hoe lager de ratio was, des te meer agressie de jonge dieren vertoonden. Ook werd bij een lage ratio een hechtere relatie tussen de jonge dieren onderling gezien en vormden de jonge en volwassen dieren aparte groepjes.
De samenstelling van de groep heeft dus een duidelijke relatie met het sociale gedrag én met de sociale samenhang binnen groep. Wanneer de volwassen paarden in de minderheid zijn lijken ze aan invloed en sturing in te boeten.

Volgens de onderzoekers moet er bij het houden van paarden in groepsverband rekening gehouden worden met deze effecten en kun je je afvragen of het verstandig is om grote groepen gespeende veulens samen te houden met slechts enkele merries.