Bonobo baby's

29april2009
Bron: apenheul.nl
Bij de bonobo's in de Apenheul is een geboortegolf op komst. In elk geval drie, maar mogelijk vier vrouwtjes zijn zwanger. En dat is heel bijzonder, want ondanks hun uitbundige seksleven waar de bonobo's bekend om zijn, raken de vrouwtjes toch maar zelden in verwachting.
Jarenlang wist de oude Mobikisi niet voor nageslacht te zorgen. De komst van drie jonge bonobomannetjes samen met hun moeder heeft duidelijk effect gehad. In september verhuisden de vier bonobo’s van het Belgische dierenpark Planckendael naar de Apenheul. Eén van de mannetjes is nog te jong maar zijn beide grote broers hebben nu in elk geval drie vrouwtjes bevrucht en ook het alfavrouwtje is waarschijnlijk zwanger.
Slechts één van de volwassen vrouwtjes is niet zwanger, maar dat is dan ook de moeder van de mannetjes. Voor één van de vrouwtjes is dit de eerste zwangerschap en zijn is ook als eerste uitgerekend (eind juli).

De Apenheul is zeer blij met de komende uitbreiding van de bonobo’s. Er leven niet veel bonobo’s in de Europese dierentuinen en ook in het wild gaat het niet goed met deze apensoort. De baby’s zijn dus zeer welkom.
Volgens de verzorgers is goed te merken dat bonobo’s mensapen zijn. De vrouwtjes vertonen dezelfde kwalen als zwangere vrouwen, zoals misselijkheid.