Bruinvis Baby

13mei2009
Bron: dolfinarium.nl
Bij het Dolfinarium zijn ze dalblij met de geboorte van bruinvis Kwin. Het is voor zover bekend de tweede bruinvis die in gevangenschap geboren wordt. Eerder gebeurde dat in 2007 in Denemarken.
Een groep Deense verzorgers verblijft nu in Harderwijk om de Harderwijkse verzorgers te ondersteunen. Bij de geboorte in Denemarken was de dierenarts uit Harderwijk ook al naar Denemarken afgereisd. Er is niet veel bekend over pasgeboren bruinvissen en alle hulp en kennis is welkom. Tot nu toe maken moeder en kind het goed.

Moeder Amber is in 2007 aangespoeld op de Maasvlakte. Zij is opgevangen in het opvangcentrum van SOS Dolfijn (ook in het Dolfinarium). Na behandeling in het opvangcentrum bleek dat zij niet meer zelf op vis kon jagen en daarom is ze overgebracht naar de Bruinvisbaas. In de Bruinvisbaas zwemmen nu in totaal 8 bruinvissen. In dit leefgebied verblijven bruinvissen die om verschillende redenen niet meer uitgezet konden worden.
Elk jaar stranden er zo’n twaalf levende bruinvissen voor de Belgische en Nederlandse kust. Het opvangcentrum van SOS Dolfijn vangt de dieren op en probeert de bruinvissen weer terug te plaatsen. Wanneer dieren niet meer in het wild kunnen overleven kunnen ze naar de Bruinvisbaai.
In Denemarken is ook een opvangcentrum. Het is hier dat de eerste bruinvis in gevangenschap geboren is.