Neushoornverhuizing

27mei2009
Bron: gaiapark.nl en safaripark.nl, foto van Zoo Schmiding
Vorige week vond in Europa een grote verhuizing van neushoorns plaats. Van Safaripark Beekse Bergen naar Gaia Park Kerkrade Zoo en van Gaia Park naar Zoo Schmiding in Oostenrijk. En het was letterlijk een grote verhuizing.
Want de witte neushoorns zijn de grootste van de vijf neushoornsoorten die nog op aarde voorkomen. Een volwassen mannetje kan ruim 2000 kilo wegen. De twee neushoorn mannetjes die op transport gingen zijn overigens nog niet zo zwaar, met hun 2,5 en 5 jaar oud hebben ze nog niet hun volwassen gewicht bereikt.
Eerst verhuisde Brutus vanuit Kerkrade naar Oostenrijk. Brutus was in het kader van het Europese fokprogramma EEP uitgekozen om fokstier te worden in de Oostenrijkse Zoo Schmiding. Elders in deze nieuwsbrief staat een beschrijving van Zoo Schmiding.
Een grote hijskraan zette een transportkist voor de neushoornstal en Brutus moest zelf de kist inlopen.

De twee overgebleven neushoornbroers in het Gaia Park kregen een dag na het vertrek van Brutus alweer versterking. Uit Safaripark Beekse Bergen arriveerde toen Stan. Hij is in 2006 geboren in het Safaripark en is de laatste nakomeling van neushoorn Nel.
Nel was de eerste neushoorn in Nederland die een gezond kalf ter wereld bracht. En na dit kalf volgden er nog twaalf waarvan Stan dus de laatste is. Nel behaalde hiermee een Europees record. Kortgeleden is Nel overleden.

Stan en de beide neushoorns in Gaia Park krijgen ruim de tijd om aan elkaar te wennen. Het zicht van neushoorns is niet goed. Eerst moet Stan dus zijn nieuwe binnenverblijf leren kennen en kunnen de neushoorns met een hekwerk ertussen met elkaar kennis maken. Pas na enkele dagen worden de dieren bij elkaar gelaten. Stan moet ook nog het buitenverblijf leren kennen. Bij Gaia Park delen de neushoorns het buitenverblijf met zebra’s. Gedurende de kennismaking verblijven de zebra’s tijdelijk apart.