Adelaarsrog

10juni2009
Bron: burgerszoo.nl
De geboorte van een adelaarsrog in Burgers' Ocean is een Europese primeur. Burgers' Zoo is hier erg blij mee want aan deze bijzondere geboorte is vele jaren van intensieve verzorging vooraf gegaan.
De groep adelaarsroggen in Burgers’ Ocean bestaat uit twee mannen en vier vrouwen. De dieren leven sinds 2000 in het tropische koraalrifaquarium. Toen waren de dieren zo’n 40-50 cm breed. De dieren zijn vanaf het begin met de hand gevoerd om er zeker van te zijn dat ze goed en gevarieerd eten. Ook nu nog worden de roggen met de hand gevoerd, elke dag zijn de dierverzorgers hier een half uur tot een uur mee bezig. Maar deze intensieve verzorging samen met de goede leefomstandigheden in het aquarium hebben vrucht afgeworpen. Na een draagtijd van 10-12 maanden is er nu een jonge adelaarsrog geboren. De jonge rog is 40 cm breed en heeft een staart van ruim 100 cm. Bij de moeder is de staart overigens 250 cm en zij is 150 cm breed.

Adelaarsroggen zijn ovovivipaar (eierlevendbarend). Dit betekent dat er na inwendige bevruchting een ei in het eigen lichaam gelegd wordt. Het jong wordt eerst van voedsel voorzien via de dooier in het ei en later via de baarmoeder. Tijdens de geboorte is de jonge rog opgerold als een pannenkoek. Aan het moederdier was wel te zien dat ze zwanger was, zij werd de laatste tijd steeds dikker. De verzorgers hebben haar goed in de gaten gehouden.