Doorgeven van sociale status

22juli2009
Bron: izw-berlin.de
Een internationaal team van wetenschapper van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) in Berlijn en van de Universiteit van Sheffield hebben de volgende vraag beantwoord: hoe wordt sociale status doorgegeven ...
bij één van de meest sociale zoogdieren, de gevlekte hyena (Crocuta crocuta)? Voor het onderzoek gebruiken de wetenschappers waarnemingen van zeldzame adoptiegevallen in de afgelopen twintig jaar tussen hyena’s in de Serengeti en de Ngorongoro krater in Tanzania in combinatie met de moderne moleculaire technieken om genetische moeders te identificeren. Hiermee toonden zij aan dat hyenamoeders hun sociale status doorgeven door hun jongen te stimuleren tijdens sociale interacties met andere groepsleden.

In hoger ontwikkelde zoogdierensamenlevingen, zoals die van de gevlekte hyena, is sociale status nog meer van belang voor het succes op overleven en voortplanting dan omgevingsfactoren, roofdieren of ziekteverwekkers. Een gevolg hiervan is dat ouders hun status proberen door te geven aan nakomelingen.

Bij de gevlekte hyena adopteren surrogaatmoeders jongen kort na hun geboorte. De geadopteerde jongen verwerven bij volwassenheid de rang, die gelijk is aan die van hun surrogaatmoeder (net onder die van haar). De rang van de nakomelingen staat los van de rang van hun genetische moeder.

Het onderzoek toonde aan dat jonge gevlekte hyena’s tijdens het opgroeien van hun moeder leren, welke groepsleden zij kunnen domineren. De moeder doet dit door hun jongen te helpen met het winnen van conflicten tegen groepsleden, die een lagere rang hebben dan de moeder. Als de jongen volwassen worden, verdedigen zij hun positie en voorrecht, welke zij meekregen van hun moeder. Aangezien sociale dominantie bij gevlekte hyena’s voorrechten levert, verwerven zij de voorrechten die gekoppeld zijn aan deze positie.