GaiaPark treurt om verlies gorilla

22juli2009
Bron: deharpij.nl
Begin mei is gorilla Irala van GaiaPark Kerkrade Zoo overleden. Irala was een stille maar dominante gorillavrouw van 24 jaar. Zij leefde sinds de opening van het park in 2005 op het gorilla-eiland.
Half februari werd Irala ziek. Na een antibioticakuur knapte ze weer op. Begin mei ging haar gezondheid plotseling weer achteruit. Naar aanleiding hiervan werd een team van specialisten naar het park gehaald. Na een echo van haar buik was de diagnose dat zij eierstokkanker had met uitzaaiingen naar de lever en de rest van de buikholte. In de humane geneeskunde is een dergelijk vergevorderd stadium niet te genezen. Om deze reden besloot het team Irala te euthanaseren.

Gezien het feit dat gorilla’s sociale dieren zijn, was het van groot belang dat de achterblijvende gorilla’s afscheid konden nemen van Irala. Alle gorilla’s gingen bij de overleden Irala langs en voelden of roken even aan haar. Er werd verwacht dat vooral de dochter van Irala, Gaia van bijna drie, veel moeite zou hebben met het afscheid van haar moeder. Gaia ging echter snel na het afscheid weer spelen met gorillakleuter Loango en het blijkt dat Loango een goede afleiding is. Wellicht heeft Gaia het afscheid van haar moeder al lang van te voren voelen aankomen. Daarnaast was Gaia fysiek ook niet meer afhankelijk van haar moeder.

De gorilla's op de foto zijn niet die uit GaiaPark.