Zwarte neushoorns vliegen vrijheid tegemoet

22juli2009
Bron: www.vliegendeneushoorns.nl
Een opmerkelijk dierentransport vond onlangs plaats op Schiphol. Drie zwarte neushoorns uit de Tsjechische dierentuin Dvůr Králové kwamen na zestien uur in een vrachtwagen aan op Schiphol om vervolgens per vliegtuig door te reizen naar een reservaat in Tanzania.
De vervolgreis naar de eindbestemming duurde nog eens 36 uur.
De dieren werden vervoerd in transportkisten en waren bij bewustzijn, omdat verdoven te veel stress veroorzaakt bij de neushoorns. De verhuizing was drie jaar voorbereid door onder anderen vertegenwoordigers van de Suzuki Rhino Club, medewerkers van Dvůr Králové en medewerkers van het Mkomazi National Park. De dieren werden begeleid door een ervaren neushoornarts en twee verzorgers. De desbetreffende neushoornarts, de Zuid-Afrikaanse Pete Morkel, heeft meer dan vijfhonderd zwarte neushoorns begeleid tijdens hun reis en wordt gezien als de meest ervaren neushoornarts.

De Suzuki Rhino Club heeft het initiatief genomen voor de verhuizing van de neushoorns. Deze stichting houdt zich al jaren bezig voor het behoud van de zwarte Neushoorn in Tanzania door onder andere geld in te zamelen voor het zwarte neushoornproject in het Mkomazi National Park. Dit behoud is hard nodig. In 1960 waren er in Afrika nog 100.000 zwarte neushoorns. In 2008 waren dit er slechts 4.000. De stichting heeft de dieren aangekocht, de transportkost voor rekening genomen en de dieren gedoneerd aan het park.

Het park heeft momenteel al negen zwarte neushoorns in een omheind gebied van ongeveer 45 km2. Met de komst van de drie Tsjechische neushoorns wordt de genenpoel van het park uitgebreid en wordt inteelt voorkomen.