Gewone dolfijn niet meer gewoon

05augustus2009
Bron: ANP
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat de gewone dolfijn (Delphinus delphis) in de Middellandse Zee op het punt van uitsterven. De gewone dolfijn is te herkennen aan een slank lichaam en smalle snavel.
De kleur varieert van een donkerbruine tot zwarte rug en een witte buik. De lengte varieert van 1,5 tot 2,6 meter. Het gewicht ligt rond de 75 kilo.
“We noemen deze dolfijn gewoon, maar het probleem is dat het dier in de Middellandse Zee helemaal niet meer gewoon is. Het is een bedreigde diersoort, die op het punt staat om uit te sterven”, aldus een woordvoerder van het WWF. Tien jaar geleden zwommen, volgens gegevens van het WWF, in de Ionische Zee (tussen Griekenland en Italië) 150 gewone dolfijnen. Nu zijn dat er nog maar vijftien.

De dolfijn heeft vooral last van de intensieve visserij. De WWF vindt dat er daarom maatregelen moeten worden genomen. Het WWF wil dat de mazen van de netten, gebruikt door bodemvissers, groter gemaakt worden en dat sleepnetten minder gebruikt worden. Daarnaast moet het illegaal vissen strenger beboet worden.

In de Griekse wateren leven naast de gewone dolfijn ook nog drie andere dolfijnsoorten, waaronder de tuimelaar. De tuimelaar is ook kwetsbaar, maar staat nog niet op het punt om uit te sterven.