Onderzoek naar papegaaienziekte

19augustus2009
Bron: levendehave.nl
Sinds 1 september 2008 wordt er in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht onderzoek gedaan naar de papegaaienziekte. De GGD Kennemerland werkt hiervoor samen met de GGD in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, ...
het RIVM, de VWA, het Medisch Centrum Alkmaa, het Centraal instituut voor Dierziekte Controle Lelystad en twee gespecialiseerde Openbare Gezondheidszorglaboratoria.

De papegaaienziekte (psittacose) wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydophilla psittaci. Deze bacterie wordt uitgescheiden door vogels, ook door niet-papegaaiachtigen.Vooral mensen, die intensief contact hebben met vogels, lopen risico. De symptomen van papegaaienziekte bij mensen variëren van een lichte verkoudheid tot grieperige verschijnselen (langdurig hoge koorts, rillerigheid, hoofd- en spierpijn) of ernstige longontsteking.

Inzet van antibiotica is een effectieve behandeling van papegaaienziekte. Voorwaarde is wel dat het tijdig ontdekt wordt en direct de behandeling wordt ingezet. Het doel van het onderzoek is een nauwkeuriger diagnosemethode te ontwikkelen, zodat artsen correct en snel de diagnose kunnen stellen. Indien een correcte en snelle diagnose kan gesteld worden, kan de juiste antibiotica ingezet worden.

Naaste een verbeterde diagnose methode, wordt ook uitgebreide vragenlijst afgenomen om de risicofactoren te onderzoeken. Verder wordt er geprobeerd de infectiehaard van de papegaaienziekte vaker te achterhalen, zodat door behandeling van de zieke vogels verspreiding naar andere vogels of mensen kan worden voorkomen.