Reuzentoekans op les

02september2009
Bron: rotterdamzoo.nl, foto: Pbrundel
In Diergaarde Blijdorp zijn in het begin van de zomer 14 reuzentoekans uit het ei gekomen. Dit was een primeur voor de dierentuin. Drie kuikens worden door de ouders opgevoed. De overige elf kuiken worden met de hand grootgebracht.
Acht van deze jonge reuzentoekans, die ook wel Toco toekans genoemd worden, zijn nu van de broedruimte verhuisd naar een ‘lesvolière’. De overige drie kuikens zijn nog te jong, die komen over enkele weken. Hier moeten de jonge toekans leren om zelfstandig te eten, om te vliegen en om hun omgeving te verkennen. De jonge toekans zijn nu nog erg tam maar de verwachting is dat ze steeds minder interesse in de verzorgers krijgen wanneer ze met hun soortgenoten opgroeien.

De reuzentoekan (Ramphastos toco) is de grootste van alle toekansoorten en heeft het grootste verspreidingsgebied. In het wild komt de reuzentoekan voor in het midden en oosten van Zuid-Amerika. Door de enorme oranje snavel is vogels heel bekend.
De reuzentoekan is een echt fruiteter, maar incidenteel worden ook wel insecten, reptielen en eieren gegeten. De snavel wordt ook gebruikt om harde schillen van fruit te kraken.

In dierentuinen in Europa leven ongeveer 100 reuzentoekans. Maar alleen in de dierentuin van Londen, en nu dus in die van Rotterdam planten de dieren zich voort. De ouderparen zijn onverwant dus kunnen met de jongen diverse paartjes samengesteld worden. De reuzentoekan blijft zo voor de Europese dierentuinen behouden.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0