Dumerils's boa's

16september2009
Bron: dierenpark-emmen.nl
Eind augustus zijn in Dierenpark Emmen drie zeldzame wurgslangen geboren. Voor het Dierenpark was dit een primeur. De Dumeril's boa is bedreigd in zijn voortbestaan en goede kweekresultaten in gevangenschap zijn dus belangrijk.
De Dumeril’s grondboa (Boa dumerili) is een wurgslang die oorspronkelijk op Madagaskar voorkomt. De slang kan zo’n twee meter lang worden en is mooi getekend. De grijs-bruine kleur met donkere vlekken biedt een goede camouflage op de met bladeren bedekte bosgrond waar de slangen leven. De Dumeril’s boa is ovovivipaar, die is eierlevendbarend. De eieren blijven in het lichaam van de moeder tot de slangen uitkomen. De slang brengt zo levende jongen ter wereld. De jonge slangetjes zijn zo’n 30 cm lang en verstoppen zich goed. In Dierenpark Emmen worden de dieren achter de schermen gehouden. De slangen worden gevoerd met kleine knaagdieren. Binnenkort zullen ze weer in het Afrikahuis te zien zijn.
De Dumerils’s boa’s worden in hun voortbestaan bedreigd door ontbossing. Ook worden de slangen vaak direct gedood wanneer ze ergens aangetroffen worden ondanks het feit dat de slangen voor mensen niet gevaarlijk zijn. In Madagaskar worden Dumeril’s boa’s ook wel gehouden voor de bestrijding van kleine knaagdieren.