Brillangoeren in Nederland

30september2009
Bron: burgerszoo.nl, foto: Wikipedia
Eind september worden in Burgers' Rimba, het Maleisische themagebied van Burgers' Zoo, drie brillangoeren verwacht. De apen komen uit een apenpark in Israel. Dit is voor het eerst dat brillangoeren in Nederland in een dierentuin te zien zijn.
Brillangoeren hebben opvallende witte ringen rondom hun ogen en tegen de donkere kleur van hun vacht lijkt het net alsof ze een bril dragen. De kleur van de vacht varieert van bruinig tot grijs en zwart. De lippen zijn wit tot vleeskleurig.
In dierentuinen worden brillangoeren niet vaak gehouden omdat de dieren zeer kieskeurige eters zijn. In het wild bestaat meer dan de helft van hun rantsoen uit diverse bladeren, aangevuld met vruchten en zaden. Bijzonder is dat zowel rijp als onrijp fruit wordt gegeten en dat de bladeren die gegeten worden vaak giftig zijn. Deze giftige bladeren en onrijp fruit kunnen toch gegeten worden door speciaal en overvloedig speeksel en door ontgifting in het verteringsstelsel. De maag bestaat uit verschillende compartimenten waar een bacteriële voorvertering van de cellulose plaatsvindt. Het gebit is ook aangepast op een dieet met veel blad. Het dierentuindieet bestaat uit speciale bladeren en groentes.
In het wild komen brillangoeren voor in Thailand en Maleisië.