Haaienreservaat

30september2009
Bron: nationalgeographic.com
In de Stille Oceaan wordt het eerste haaienreservaat ter wereld ingesteld. In de wateren rondom Palau mag niet commercieel op haaien gevist worden. Ook roept de president van Palau op om wereldwijd te stoppen met het afsnijden van haaienvinnen.
Palau is een eilandstaat in de Stille Oceaan, zo’n 800 km ten oosten van de Filippijnen. Het bestaat uit ongeveer 200 kleine eilandjes. Maar de territoriale wateren van Palau zijn flink te noemen, dit bestrijkt een gebied zo groot als Frankrijk.
Dit hele gebied wordt nu een reservaat voor haaien. Natuurbeschermers zijn enthousiast over de aankondiging van Palau omdat veel haaiensoorten ernstig bedreigd zijn. Er wordt geschat dat zo’n 130 zeldzame soorten haaien en roggen in de wateren rond Palau leven of er langs trekken.

Eén van de grote bedreigingen voor haaien is de steeds grotere consumptie van haaienvinnensoep. Dit is vooral populair in Aziatische landen. Volgens de president van Palau weegt het genot van een kom haaienvinnensoep niet op tegen het uitsterven van deze diersoort.
Het is overigen wel nog de vraag of Palau in staat is om in de gaten te houden of er niet op haaien gevist wordt in het reservaat: wanneer vissers gepakt worden wacht een zware boete, maar Palau heeft slechts één patrouilleboot om het gebied in de gaten te houden.