In de prijzen

14oktober2009
Bron:news.nationalgeographic.com
Zoals elk jaar werden een week voor de uitreiking van de Nobel prijzen de Ig Nobel prijzen uitgereikt. Dit zijn prijzen voor onderzoek waar je eerst om moet lachen en die je dan aan het denken zetten. Dit jaar speelden dieren een belangrijke rol in twee van de tien onderzoeken die een prijs wonnen.
De Ig Nobel prijs voor Diergeneeskunde ging naar de Newcastle University (UK) voor een onderzoek naar het effect van naamgeving van melkkoeien op de melkproductie. Koeien die een naam hebben produceren meer melk dan hun naamloze zusters.
Volgens de onderzoekers heeft het geven van een naam aan een koe te maken met het opbouwen van een relatie tussen mens en dier. Wanneer melkveehouders hun koeien een naam geven en een beetje liefdevolle verzorging, reageren de koeien daarop met een hogere productie. De dieren zijn minder angstig en geven per dag een liter meer melk. Dit effect is statistisch en economisch significant, aldus de onderzoeker.
De Ig Nobel prijs voor Biologie ging naar Japanse onderzoekers. Zij ontdekten een nieuwe methode om keukenafval te verminderen: mest van de reuzenpanda. Deze mest zit vol met afval-verwerkende bacteria. Verder bestaat de mest uit slecht verteerde bamboo en stinkt daardoor vrijwel niet. Volgens de onderzoekers was dat een erg positieve factor in het experiment.