Jemen kameleons

14oktober2009
Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
De Jemen kameleon is een van de grotere kameleon soorten. Mannetjes kunnen langer dan 50 cm worden, de vrouwtjes blijven meestal onder de 30 cm. Jemen kameleons zijn te herkennen aan de grote 'kam' bovenop de kop.
De vorm van het lijf is wat afgeplat waardoor veel zonnewarmte opgevangen kan worden. Ook zorgt deze bladvorm voor extra camouflage. De basiskleur van de Jemen kameleon (Chamaeleo calyptratus) is groen (van lichtgroen tot donker bruin-groen), met strepen van geel, blauw en bruin. De vrouwtjes zijn meestal wat zachter van kleur. Met behulp van kleur wordt gecommuniceerd met soortgenoten. Jemen kameleons zijn meesters in camouflage. Ze kunnen opgaan in de achtergrond en vrijwel onzichtbaar zijn voor zowel prooi- als roofdieren. De poten zijn zeer goed geschikt om te klimmen en klauteren, de staart dient vaak als vijfde poot. De bolle ogen van de kameleon zitten aan de zijkant van de kop en kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Het dier kan hierdoor tegelijkertijd naar voren en naar achteren kijken. Insecten worden gevangen door ze met beide ogen te fixeren en daarna met een razendsnelle tongbeweging te vangen. De insecten plakken vast op de punt van de tong. Naast insecten, de voornaamste voedselbron, worden ook bladeren gegeten.

In Diergaarde Blijdorp zijn eind september vier Jemen kameleons geboren. Bij de geboorte waren de kameleons slechts 3 cm groot maar toch aan miniatuuruitgaven van hun ouders. Ze konden ook al van kleur veranderen en hun ogen onafhankelijk van elkaar bewegen. Het voedsel bestaat uit fruitvliegjes en kleine krekeltjes.
De kameleons in Blijdorp zijn niet in het wild gevangen maar in gevangenschap geboren. Dit was een belangrijk argument van de dierentuin om de dieren weer in hun collectie op te nemen.