Plompe lori's

11november2009
Bron: dierenparkamersfoort.nl en waza.org
In Dierenpark Amersfoort zijn twee kleine plompe lori's geboren. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn het zeer kleine, vederlichte (ongeveer 45 gram) halfaapjes. Deze jonkies zijn een grote aanwinst voor het fokprogramma van de plompe lori's.
De kleine plompe lori (Nycticebus pygmaeus )is een nachtactief dier. Ze hebben grote ogen, om goed in het donker te kunnen zien. De kleine plompe lori wordt zo’n 20 cm groot en weegt dan nog geen halve kilo. De dieren hebben vrijwel geen staart. De vacht, die kort en dicht is, is bruin van kleur, van meer roodbruin tot grijzig bruin. Tussen de ogen loopt een witte streep en rondom de ogen zitten zwarte vlekken. Kleine plompe lori’s leven solitair of in kleine familiegroepen. Communicatie tussen dieren vindt eerder plaats met geur (urinesporen) dan met geluid. Zo is de kans op ontdekking door roofdieren kleiner. Kleine plompe lori’s zijn uitgesproken boombewoners.
Na een draagtijd van iets meer dan zes maanden worden meestal twee jongen geboren. De jongen klemmen zich goed vast aan de vacht van de moeder. Wanneer de moeder haar jongen even alleen moet laten smeert ze ze in met licht giftig speeksel. Andere dieren laten het kwetsbare jong dan met rust. De jongen worden 4 maanden volledig gezoogd, na negen maanden worden ze gespeend. Het voedsel van de kleine plompe lori bestaat uit fruit, bloemen, insecten, kleine zoogdieren en reptielen en slakken.

Lori’s zijn halfapen. Dit is een primitieve groep primaten, die wel lijken op apen maar het niet zijn. In vergelijking met apen hebben de halfapen kleinere en eenvoudiger hersens, een langere snuit en een gevoeliger reukorgaan. Halfapen komen voor in de tropische gebieden van Afrika en Azië. Vrijwel alle halfapen zijn nachtactieve dieren, alleen op Madagascar komen ook dagactieve halfapen voor.

Foto: Ulrike Streicher, via waza.org