Al in het ei kennis maken met roofdieren

11november2009
Bron: vroegevogels.vara.nl
Al in het ei kunnen kikkers leren welke roofdieren jacht op hen zullen maken. Eerder was al ontdekt dat amfibieën en vissen in het larvale stadium dit onderscheid kunnen maken, maar het is voor het eerst dat dit gezien is in een embryonaal stadium.
Een groep Canadese en Amerikaanse onderzoekers onderzocht dit door water waarin een roofzuchtige salamander en gewonde kikkervisjes hadden rondgezwommen in een bak te gieten met kikkerdril van een houtkikker. Dit gebeurde op verschillende tijdstippen, met verschillende hoeveelheden gewonde kikkervisjes. Door de verschillende hoeveelheden gewonde kikkervisjes zouden de kikkertjes in het embryonale stadium kunnen leren wanneer salamanders het gevaarlijkst zijn.
Toen de kikkers uit het ei kwamen werd de reactie van de kikkervisjes bepaald op water met salamandersporen. De kikkervisjes die eerst nog zeer actief waren, bleven minutenlang doodstil liggen, volgens één van de onderzoekers van de Universiteit van Californië. En op de tijdstippen waarop de eerder veel gewonde soortgenoten waren gedetecteerd, was de reactie het meest hevig.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.