Blik van een hamerhaai

09december2009
Bron: nationalgeographic.com
De vorm van de kop van hamerhaaien heeft al veel mensen verbaasd maar tot voor kort was daar nog niet veel onderzoek naar gedaan. Florida Atlantic University heeft daar nu verandering in gebracht.
Onderzoekers van deze universiteit hebben drie (van de negen) soorten hamerhaaien onderzocht en dan met name het zicht van de dieren. De haaien werden in het wild gevangen, in een laboratorium onderzocht en daarna weer vrij gelaten in het wild. Zwakke lichtbundels werden van voren, opzij en boven op de haaien gericht en met sensoren werd de hersenactiviteit van de haaien gemeten.
Het overlappende deel, wat zowel met het linker- als het rechteroog werd gezien, was drie keer groter dan de overlap bij enkele haaiensoorten met een puntig gevormde kop. In dit overlappende deel zorgt voor ‘stereo-visie’, hier kan diepte gezien worden.
De verwachting is nu dat de kop van de hamerhaai juist deze vorm heeft om beter diepte te kunnen zien en daardoor beter te kunnen jagen op snelle prooien. Octopussen verplaatsen zich zeer snel in drie dimensies en zijn daardoor zeer lastige prooien.
De vorm van de kop van de hamerhaai levert echter niet alleen voordelen op, zoals diepte zien. Het nadeel is een grotere blinde vlek direct voor de kop. Er gaan wel verhalen van scholen kleine visjes die vlak voor de kop van de hamerhaai zwemmen. Zouden die dat doen terwijl ze denken: “Ha, ha, je kunt me lekker toch niet zien!”